Scolhien-se las mais pequeinhas, que las grandes se guardában para mais tarde i podien ser çcascadas. Al mesmo tiempo, ponie-se ua sartian de pies al lume cun un chinchin de azeite i segában-se bários tomates para alhá, todo ferbendo até que l molho apurasse. Ponien-se las patatas yá peladas nun prato grande, de adonde todos comiemos, i botaba-se-le aquel molho porriba i adonde cada cacha de patata tenie que ser bien ambrulhada, passando-mos l redondo de la patata pa l sabor que tardaba na boca. Era un prato que acumpanhaba cun pumientos assados, quemido permaniente de berano, i cun pan, siempre l pan. Anriba l pan, se l houbisse, ponie-se cumo tal ua sardina assada, an giral la metade, ou un cachico de quenhon cozido ou fertido ou l que fusse.
Tengo de cunfessar que era quemido que nun me gustaba muito quando era mais pequeinho, mas cul tiempo fui-me afazendo a el, a un punto tal que para mi passou a ser l quemido de berano por eiceléncia, si que ls quemidos tenien l sou tiempo i esse era un de ls sous segredos. Nun antendo cumo hoije nun hai restourantes mirandeses a serbir patatas a rodar cun molho de tomate, quemido bien nuosso, muito mais que la puosta de las feiras, que, se fur bien feito, cunsigue poner la natureza a falar cun sous oulores fuortes i sanos. Nien sei bien cumo ye possible haber berano sien patatas a rodar! Nua lista de quemidos mirandeses, este ye un de ls que bénen a la cabeça.
Amadeu Ferreira
amadeujf@gmail.com
in:sendim.net
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