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SOBRE O BLOGUE: Bragança, o seu Distrito e o Nordeste Transmontano são o mote para este espaço. A Bragança dos nossos Pais, a Nossa Bragança, a dos Nossos Filhos e a dos Nossos Netos..., a Nossa Memória, as Nossas Tertúlias, as Nossas Brincadeiras, os Nossos Anseios, os Nossos Sonhos, as Nossas Realidades... As Saudades aumentam com o passar do tempo e o que não é partilhado, morre só... Traz Outro Amigo Também...
(Henrique Martins)

COLABORADORES LITERÁRIOS

COLABORADORES LITERÁRIOS
COLABORADORES LITERÁRIOS: Paula Freire, Amaro Mendonça, António Carlos Santos, António Torrão, Fernando Calado, Conceição Marques, Humberto Silva, Silvino Potêncio, António Orlando dos Santos, José Mário Leite. Maria dos Reis Gomes, Manuel Eduardo Pires, António Pires, Luís Abel Carvalho, Carlos Pires, Ernesto Rodrigues, César Urbino Rodrigues e João Cameira.
N.B. As opiniões expressas nos artigos de opinião dos Colaboradores do Blogue, apenas vinculam os respetivos autores.

quarta-feira, 20 de novembro de 2013

Patatas a rodar

Por todo esse berano alantre, apuis que las huortas yá dában de todo, l quemido pouco demudaba a horas de jantar - ne l calendairo de l campo, mas a que agora chamamos almuorço, a la moda ourbana: patatas a rodar cun molho de tomate. Benie un de l campo, muita beç yá la manhana bolcaba pa la tarde, i inda habie que fazer l almuorço, cousa de mulhieres, mesmo que houbíran trabalhado a la par de ls homes. Las patatas, tienras de nuobas, éran cozidas cun casca i apuis peladas, nada se açagando. 
Scolhien-se las mais pequeinhas, que las grandes se guardában para mais tarde i podien ser çcascadas. Al mesmo tiempo, ponie-se ua sartian de pies al lume cun un chinchin de azeite i segában-se bários tomates para alhá, todo ferbendo até que l molho apurasse. Ponien-se las patatas yá peladas nun prato grande, de adonde todos comiemos, i botaba-se-le aquel molho porriba i adonde cada cacha de patata tenie que ser bien ambrulhada, passando-mos l redondo de la patata pa l sabor que tardaba na boca. Era un prato que acumpanhaba cun pumientos assados, quemido permaniente de berano, i cun pan, siempre l pan. Anriba l pan, se l houbisse, ponie-se cumo tal ua sardina assada, an giral la metade, ou un cachico de quenhon cozido ou fertido ou l que fusse. 
Tengo de cunfessar que era quemido que nun me gustaba muito quando era mais pequeinho, mas cul tiempo fui-me afazendo a el, a un punto tal que para mi passou a ser l quemido de berano por eiceléncia, si que ls quemidos tenien l sou tiempo i esse era un de ls sous segredos. Nun antendo cumo hoije nun hai restourantes mirandeses a serbir patatas a rodar cun molho de tomate, quemido bien nuosso, muito mais que la puosta de las feiras, que, se fur bien feito, cunsigue poner la natureza a falar cun sous oulores fuortes i sanos. Nien sei bien cumo ye possible haber berano sien patatas a rodar! Nua lista de quemidos mirandeses, este ye un de ls que bénen a la cabeça.

Amadeu Ferreira
amadeujf@gmail.com
in:sendim.net

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